Dagtrip naar Parijs (Openbaar vervoer in en om Parijs.)


Zo veel mogelijk alle bezienswaardigheden wat Parijs te bieden heeft zien in een dag.

Openbaar vervoer in en om Parijs.

Alle informatie over openbaar vervoer in Parijs. Een praktisch overzicht van Metro, RER en bussen inclusief metrokaart.

Welkom, Je vindt hier informatie over het openbaar vervoer.

Parijs is een compacte stad met een goed en uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Er rijden vele stadsbussen en de stad beschikt voor een groot aantal metro lijnen. Daarnaast beschikt Parijs over een treinnetwerk (RER) dat de verschillende buitenwijken van Parijs verbindt met de binnenstad. Je kunt natuurlijk ook altijd een taxi nemen, maar houdt er rekening mee dat het soms wel lastig kan zijn om er een te krijgen.

 

Kaartjes voor het openbaar vervoer: De kaartjes voor het openbaar vervoer in Parijs zijn geldig in de metro, bus en RER-treinen. Je koopt de kaartjes bij de ingang van de metrostations aan het loket of bij een automaat. Als je meerdere kaartjes wil kopen neem dan een 'carnet'. Dat is goedkoper dan losse kaartjes en gaan per 10 stuks. Een kaartje is geldig voor een enkele reis door Parijs.

 

Het ticket t+ is geldig voor praktisch het gehele openbaar vervoer in Parijs waaronder:voorbeeld van een openbaarvervoerkaartje Parijs •alle metro's en de funiculaire van Montmartre •de RER (RATP en SNCF) binnen Parijs •de bussen van de RATP in Parijs en de buitenwijken. Een kaartje is geldig voor een enkele reis door Parijs. Dit zijn de prijzen (per april 2014): 1 kaartje: € 1,75 1 kaartje aan boord van bus: € 1,80 Carnet (boekje met 10 kaartjes): € 12,-

 

Blijf je meerdere dagen in Parijs en ga je veel gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan kan een ParisVisite kaart handig en voordelig zijn. Deze kaart is er voor 1, 2, 3 en 5 opeenvolgende dagen en is geldig voor het gehele openbaar vervoersnetwerk van de stad. Dat zijn de Metro, RER- treinen, bus, tram, de banlieuetreinen van de SNCF, de Funiculaire van Montmartre, Montmartrobus, Noctilien en de bussen van het netwerk Optile. De prijs van jouw ParisVisite kaart is afhankelijk van het aantal dagen en de gekozen zones (van 1 tot 3 of 1 tot 6). Zone 1-3 is voldoende voor de gehele binnenstad, zone 1-6 is ook geldig voor Disneyland Resort Paris (zone 5), het Kasteel van Versailles (zone 4) en de vliegvelden Charles de Gaulle (zone 5) en Orly (zone 4).

 

Prijzen ParisVisite zone 1-3 (per april 2014) 1 dag: volwassenen € 9,30 kinderen tot 12 jaar € 4,65 2 dagen: volwassenen € 15,20 kinderen tot 12 jaar € 7,60 3 dagen: volwassenen € 20,70 kinderen tot 12 jaar € 10,35 5 dagen: volwassenen € 29,90 kinderen tot 12 jaar € 14,95

 

Prijzen ParisVisite zone 1-6 (per april 2014) 1 dag: volwassenen € 19,60 kinderen tot 12 jaar € 9,80 2 dagen: volwassenen € 29,90 kinderen tot 12 jaar € 14,45 3 dagen: volwassenen € 41,90 kinderen tot 12 jaar € 20,25 5 dagen: volwassenen € 51,20 kinderen tot 12 jaar € 25,60

 

Treinstations in Parijs Parijs beschikt over 6 grote treinstations die elk een aparte regio van Frankrijk bedienen. Gare du Nord is het centrale station van Parijs. Dit zijn de 6 grote treinstations van Parijs en hun bestemmingen: • Gare du Nord: het noorden van Frankrijk, België en Nederland met de Thalys en het Verenigd Koninkrijk met de Eurostar. • Gare Saint-Lazare: Normandië en het westen van Frankrijk. • Gare Montparnasse: Bretagne, de Atlantische kust en de TGV-treinen richting het zuidwesten van Frankrijk. • Gare de l'Est: het oosten van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. • Gare de Lyon: het zuiden en zuidoosten van Frankrijk en Europa. • Gare d'Austerlitz: de Loire, het zuidwesten van Frankrijk, Spanje en Portugal.

 

Andere grote treinstations zijn: • Gare de Bercy • Marne-la-Vallée-Chessy • Het treinstation op het vliegveld Charles de Gaulle De stations zijn kopstations en dit betekent dat als overstapt in Parijs je met de metro van het ene naar het andere station moet reizen.

Stedentrip


 

Parijs zien in 1 dag.

In Parijs is de metro verreweg de snelste en meest praktische manier om u te verplaatsen.

Tramvervoer in Parijs In Parijs zijn er op het moment vier tramlijnen in gebruik. Lijn 1 loopt aan de noordzijde van Parijs en verbindt Saint-Denis met Noisy-le-Sec. Lijn 2, ook wel Trans Val-de-Seine genoemd, ligt in het zuidwesten van Parijs en verbindt de wijk La Défense met Issy-les-Moulineaux. Lijn 3 ligt geheel binnen de stad en loopt van het metrostation Porte d'Ivry (metrolijn 7) naar Boulevard Victor (RER C). Dit is één van de drukste tramlijnen van Europa. Lijn 4 loopt over een oude spoorlijn tussen Bondy en Aulnay-sous-Bois.

 

Busvervoer in Parijs Reizen met de bus in Parijs is misschien wel leuker dan de metro, want met de bus zie je nog wat van de stad. Het plannen van je route is echter een stuk lastiger. Daarom zie je niet veel toeristen in de stadsbussen. De buslijnen in de stad zijn genummerd met 2 cijfers, de bussen in de buitenwijk hebben een nummer met 3 cijfers. Op straat worden de bushaltes aangegeven door bushokjes of een paal waarop de naam van de halte en de nummers van de buslijnen die hier langskomen staan. Sommige lijnen zijn voorzien van een beeldscherm met daarop de bussen die snel zullen langskomen. Instappen moet altijd aan de voorzijde van de bus en uitstappen altijd aan de achterzijde. Met de standaard openbaar vervoer tickets kun je gebruik maken van de bus.

 

Snel, makkelijk en relatief goedkoop. Parijs heeft al meer dan honderd jaar een metro, ook wel 'Metropolitain' genoemd. Deze ondergrondse trein gaat niet zo diep in vergelijking met Londen. In sommige woningen, winkels en hotels voel je dan ook trillingen wanneer de metro er onderdoor rijdt. Om die reden zijn er metrolijnen die op luchtbanden rijden, in plaats van op stalen wielen. De metrolijnen van Parijs zijn genummerd en hebben ieder hun eigen kleur. De metrostations hebben allemaal een eigen naam en zijn bovengronds herkenbaar aan de borden Métro, Métropolitain of de letter M.

 

RER in Parijs De term RER kom je vaak tegen in Parijs en op metrokaarten. Het is geen metro, maar een trein die fungeert als een soort metro. De RER in Parijs neem je als je grotere afstanden snel wil overbruggen. Ook hier zijn dezelfde kaartjes geldig als in de bus en metro. Tenzij je de buitenwijken van Parijs wil bezoeken maak je waarschijnlijk geen gebruik van de RER.

 

Taxi's in Parijsinformatie over de metro, RER, bus, taxi, fiets of toeristisch vervoer in Parijs. De taxi's in Parijs zijn een verhaal apart. Ze zijn erg handig als vervoermiddel en over het algemeen niet al te duur (zeker niet in vergelijking met Nederland). Maar het is echt een kunst om er een te krijgen. Op straat aanhouden lukt bijna niet, want je wordt óf genegeerd óf de taxi zit vol. Dus moet je naar speciale taxistandplaatsen om daar te wachten op een taxi of er een op te roepen via een druk op een knop. Alle taxi's in Parijs hebben een lichtbalk op hun dak met verschillende kleuren. Groen betekent in principe beschikbaar. Een vrije taxi heeft altijd de grote witte lichtbalk aan staan. Alle andere kleuren duiden op het tarief dat ze op hun meter handhaven. Rood, blauw en een kleine witte lamp geldt voor spits-, avond-, dag- en nacht tarieven en/of dat ze bezet zijn.
MBEW internet.