Welkom bij het Louvre Museum.

Het Louvre Museum, een van de belangrijkste musea ter wereld, is gelegen in het eerste arrondissement, in het centrum van Parijs. Er worden niet minder dan 35.000 voorwerpen tentoongesteld, verspreid over drie vleugels van het voormalige paleis. Het museum bevat een grote verscheidenheid aan kunstvoorwerpen van de oudheid tot de 19e eeuw. De collectie is gegroepeerd zijn naar herkomst. Zo zijn er zalen met Romeinse kunst, Egyptische kunst, Griekse kunst en Orientaalse kunst. Een groot deel van de collectie bestaat uit Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Verder is er ook een afdeling met Objets d'Art, waar allerlei voorwerpen worden tentoongesteld zoals klokken, meubels, porselein, Musee du Louvre Zicht vanaf de Seine wandtapijten en dergelijk meer. Enkele van de beroemdste kunstwerken in het museum zijn de Venus van Milo, de Nike van Samothrake, de Stervende Slaaf van Michelangelo en natuurlijk Leonardo da Vinci's Mona Lisa.Louvre Museum.

Glazen Piramide Louvre Piramide Louvre Piramide De meest recente wijziging aan het Louvre was de toevoeging van de moderne glazen piramide, die als toegang tot het museum dienst doet. De piramide werd in 1989 gebouwd door de vermaarde Amerikaanse architect I.M. Pei. Het moderne ontwerp werd aanvankelijk met gemengde gevoelens ontvangen vanwege het sterke contrast met de klassieke gevels die de glazen piramide omringen maar is nu niet meer weg te denken uit het Louvre complex. Dankzij de piramide is er nu een ruime, centrale ingang van waaruit het hele museum makkelijk te bereiken is zonder dat aan het bestaande patrimonium geraakt moest worden.

Louvre Museum.

Geschiedenis van het Louvre Het Louvre werd in verschillende fases gebouwd. Oorspronkelijk was het een 12e eeuws fort dat in de 14e eeuw werd ongebouwd tot een koninklijk paleis. Het huidige uiterlijk gaat terug tot de 15e eeuw toen het oorspronkelijke fort werd afgebroken en de vleugel langs de Seine werd gebouwd. Het paleis werd in het midden van de 16e eeuw verder uitgebouwd onder leiding van Pierre Lescot die het paleis uitbreidde tot een complex met 2 pleinen. Een tiental jaar later voegde Catharina de'Medici het westelijk gelegen Tuileries paleis toe aan het Louvre complex. De bouw lag een tijdje stil toen koning Lodewijk XIV aan het einde van de 17e eeuw naar Versailles verhuisde. In de 19e eeuw, tijdens de Second Empire periode, werd het Oostelijke Vleugel, Louvre Museum Oostelijke Vleugel Louvre nog verder uitgebreid met de toevoeging van de Richelieu vleugel. Hierdoor had het Louvre vier symmetrische vleugels. Lang zou dit niet duren want in 1871 werd het Tuileries paleis door de Communards platgebrand, waardoor het westelijke deel van het paleis weer open was. De basis van de collectie van het Louvre werd gelegd in de 16e eeuw door Koning Frans I. Hij kocht onder andere de Mona Lisa aan. De collectie groeide gestaag door aankopen van de koningen en door schenkingen. In 1793, ten tijde van de Franse Revolutie, werd besloten de private koninklijke collectie publiek ten toon te stellen.

Louvre Museum.

Het mysterie van de Mona Lisa Het verhaal rondom de Mona Lisa is al net zo mysterieus als haar beroemde glimlach. Het is bijvoorbeeld niet honderd procent zeker wie de geportretteerde dame is of hoe veel tijd Leonardo da Vinci er aan heeft besteed. Wel bekend is dat het portret een belangrijk keerpunt is geweest in de schilderkunst van de 16e eeuw. Zo is de Mona Lisa een driekwart-portret in een zittende positie en is op de achtergrond een landschap van bovenaf te zien. Tot dan toe was zo'n portretsetting alleen voorbehouden aan heiligen. Het portret wordt nog altijd onderzocht.

Louvre Museum.

Louvre Museum.

De gevleugelde Nike van Samothrake Op de monumentale trappen bij de hoofdingang van het Louvre staat de Nike van Samothrake: een meesterwerk op het gebied van Griekse beeldhouwkunst. Het beeld stamt uit de hellenistische periode (ongeveer van 320 v. Chr. tot 30 v. Chr.) en stelt de gevleugelde godin van de overwinning voor. Zij staat op de boeg van een schip; dit symboliseert de vele oorlogen op zee uit die tijd. Het totale werk is maar liefst 5,57 meter hoog.

Louvre Museum.

Venus van Milo De elegante Venus van Milo De Venus van Milo is de verbeelding van Afrodite, de Romeinse godin van liefde en schoonheid. Volgens de mythe werd zij geboren uit het schuim van de zee. Het beeld, dat dateert uit naar schatting 100 voor Christus, is van grote invloed geweest op hoe Westerse beeldhouwers vrouwelijk naakt verbeelden. Hoewel zij beide armen verloren is, straalt de Venus nog altijd een onmiskenbare elegantie en vrouwelijkheid uit.

Louvre Museum.

Palais du Louvre Adres: Cours Napoleon (ondergronds parkeren kan aan de Avenue du General Lemonnier). Openingstijden: 09.00 - 18:00, woensdag en vrijdag tot 21.45, dinsdag gesloten Entreeprijzen: Volwassenen: 9,00 euro. Onder 18 jaar gratis. Elke 1e zondag van de maand is de toegang gratis. Gehandicapten hebben ook gratis toegang.Bekijk eerst het Louvre Museum op you tube.

Bekijk het Louvre Museum eerst thuis op you tube.