Welkom bij informatie over de Seine.

Wie heeft niet langs de kaden van de Seine geslenterd, gevaren op het water of over de bruggen gelopen? De Seine is het hart van Parijs. Het licht op het water, de bruggen, de twee eilanden en de historische gebouwen langs de oever vormen een uniek stadsgezicht. Het gedeelte van de Seine en de kaden tussen de Pont de Sully en de Pont d'Iena is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. De rivier verdeelt Parijs in twee delen: de rive gauche (linkeroever), waar het artistieke en wetenschappelijke leven tot uiting komt en de rive droite (rechteroever), de meer chique en commerciele kant van Parijs.De Seine.

Net voor de Pont d'Austerlitz begint de toegang tot het Canal Saint-Martin en het Canal de l'Ourq. Het Canal Saint-Martin vormt de verbinding Canal Saint-Martintussen de Seine en het Bassin de la Villette in het noordoosten van Parijs. Het is 4,5 km lang, waarvan 2 km ondergronds loopt. Het kanaal is in 1825 in opdracht van Napoleon gegraven om Parijs van water te voorzien en de grote westelijke bocht van de Seine af te snijden. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw is er weinig scheepvaartverkeer meer en is het gebied aantrekkelijk geworden voor toeristen. Vanwege het verval van 25 m liggen er 9 sluizen in het kanaal en twee draaibruggen. Langs de verweerde kaden staan oude kastanjebomen en acht ijzeren voetbruggetjes overspannen het kanaal. Een tocht met een rondvaartboot in de romantische omgeving van het Canal is een aanrader.

De Seine.

Wandelen Je kunt een wandeling maken langs de Seine op verschillende plaatsen. Zie bijvoorbeeld de wandelingen Van Pont de la Concorde naar Pont Neuf (1e, 6e en 7e arrondissement) en Van Pont Neuf naar Pont d'Austerlitz (1e, 4e en 5e arrondissement). Verder kun je vanaf Jardin Tino Rossi een wandeling maken helemaal langs de kaden tot aan de Eiffeltoren of andersom, steeds langs de Seine.

De Seine.

Vanaf de rivier de Seine kan men de ontwikkeling van Parijs en haar geschiedenis zien; van het Louvre tot de Eiffeltoren en van de Place de la Concorde tot het Grand en Petit Palais. De kathedraal van Notre-Dame en de Sainte Chapelle zijn architectonische meesterwerken, terwijl de grote pleinen en boulevards van Haussmann de stedenbouw aan het einde van de 19e en 20e eeuw over de hele wereld beinvloed hebben. Parijs is een rivierstad, al sinds de eerste menselijke nederzettingen - van de prehistorische dagen en het dorp van de Parisii stammen - heeft de Seine zowel een defensieve als een economische rol gespeeld. - See more at: http://unesco.nl/erfgoed/parijs-oevers-van-de-seine#zoom=1&lat=0&lon=0&layers=TB

Dagtrip Parijs.

De Seine.

Pont Alexandre III Oude lantaarns, nimfen en gevleugelde gouden paarden: de Pont Alexandre III is volgens velen de mooiste brug van Parijs. De brug werd geopend tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 en is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander III, als symbool voor de hernieuwde vriendschap tussen Frankrijk en Rusland. De stijl van de brug weerspiegelt die van het Grand Palais op de Rive Droite waar hij op uitkomt. Als 's avonds alle lichtjes op de brug aan gaan, waant u zich in een waar sprookje.

De Seine.

Er is geen betere plek om een prachtige zonsondergang te aanschouwen dan op de Pont des Arts - met vlakbij het prachtige Ile de la Cite en in de verte de fonkelende lichtjes van de Eiffeltoren. Over de hele lengte van de brug staan bankjes, waarop elke dag vele mensen genieten van het geweldige uitzicht over de Seine en het Parijse leven dat aan hen voorbij trekt. Deze brug wordt ook wel 'de brug der geliefden' genoemd: men zegt dat als geliefden elkaar op deze brug kussen, zij voor altijd samen zullen blijven. De brug stamt al uit 1804. Het innovatieve design was een idee van Napoleon Bonaparte: hij wilde een metalen brug over de rivier. Omdat de brug het Palais des Arts (het huidige Louvre) met de andere oever verbond, werd hij als snel Pont des Arts gedoopt. De brug heeft, niet verwonderlijk, al voor tientallen kunstenaars als inspiratiebron gediend.

De Seine.

De gekende Parijse stroom, intrinsiek verbonden met de geschiedenis van de hoofdstad, ontspringt in Bourgondie en meer concreet in de Cote d'Or. In de stad Parijs heeft ze een lengte van 13 kilometer. Een tocht over de Seine aan boord van een rondvaartboot is heel romantisch en laat toe de hoofdstad te ontdekken vanuit een andere ooghoek. De kades van de Seine, die ook bijzonder aangenaam zijn, zijn ideaal om te wandelen. Wat een charme wanneer de tweedehands boekenverkopers hun boeken en oude affiches tentoon spreiden langs de Seine!Bekijk eerst de Seine op you tube.

Bekijk de Seine eerst thuis op you tube.